Welcome to the Lyngenfjord region

©
Jan R Olsen
Birdseye view of Lyngseidet towards Kjosen

Kalottireitti ja muut pitkät vaellukset Pohjois-Norjassa

Päivitetty 19.08.2020

Kalottireitti kulkee Norjan, Suomen ja Ruotsin rajojen 14 kertaa. Kesän 2020 aikana COVID 19 pandemiasta johtuvista uusista rajanylityssäädöksistä aiheutuu rajoituksia myös Kalottireitille. Norjan COVID-19 säännöt majoituksesta ja ruokailusta ovat hieman Suomen säännöistä poikkeavia, minkä vuoksi myös varaus- ja autiotupien sekä erämaassa sijaitsevien käymälöiden käytössä on rajoituksia.

Norjan ja Suomen välinen raja

Maanantaista 24.8.2020 alkaen Suomen ja Norjan välisen valtakunnan rajan saa ylittää vain virallisilla rajanylityspaikoilla. Tämä tarkoittaa, että maastossa rajaa ei saa ylittää.

Jokaisella on hyvä olla mukanaan passi tai vastaava henkilöllisyystodistus. Suomen ja Norjan viranomaiset saattavat tehdä tarkastuksia myös maastossa kulkeville. 

Maiden välisen rajan ylittäminen on sallittua vain niiden maiden kansalaisille ja pysyville asukkaille, jotka kohdemaa on hyväksynyt ns ”vihreälle listalle”. Lista päivittyy kahden viikon välein mutta siihen voi tulla muutoksia myös muulloin. Jokaisen tulee itse varmistaa, että itsellä on oikeus kulkea Norjaan tai Suomeen ennen rajanylitystä.

Lista Norjassa turvalliseksi luokitelluista maista löytyy tästä linkistä.

Ajankohtaiset tiedot Norjan ja Suomen rajanylityksestä löydät Raja.fi  

Norjan ja Ruotsin välinen raja

Tällä hetkellä (22.7.2020) Norjan ja Ruotsin välisellä rajalla on voimassa Schengen alueen sisärajavalvonta. Tämä tarkoittaa, että Norjan viranomaisilla on oikeus tarkistaa henkilön maahantulo-oikeus ja tarpeen tullen käännyttää henkilö rajalta. Rajaa ei saa ylittää muualla kuin virallisilla rajanylityspaikoilla maanteillä, satamissa tai lentokentillä.

Norja sallii autolla matkustamisen Ruotsin halki, mikäli automatkan aikana ei tarvitse pysähtyä. Ruotsissa ei saa yöpyä. Muutoin Ruotsissa käyneiden henkilöiden tulee olla omaehtoisessa karanteenissa majapaikassaan 14 vuorokautta ennen loman jatkamista. Norjassa on voimassa sakkorangaistus karanteenin rikkomisesta.

Norjan ja Ruotsin rajaa ei saa ylittää maastossa. Esimerkiksi Kalottireitillä kulkiessa tämä tulee huomioida. Ruotsin puolella patikoimassa käyneen henkilön tulee olla omaehtoisessa karanteenissa 14 vuorokautta joko ennen Norjaan saapumista tai välittömästi rajan ylityksen jälkeen. Karanteenin aikana tulee olla joko kotona tai muussa virallisessa majoituspaikassa, ei vaelluksella. Karanteenin aikana ei saa liikkua esimerkiksi päiväretkillä, jossa voi kohdata muita henkilöitä. Ulkoilla kuitenkin saa, kunhan välttää kontaktit. 

Ajankohtaiset tiedot Norjan ja Ruotsin rajanylitykseen löydät mm näiltä sivustoilta: 
Visit Norway 
Norjan Tulli
Virallinen valtioneuvoston sivusto

 

Tarkista ajankohtaiset ohjeet aina ennen vaellukselle lähtöä, sillä tämän sivun päivittäminen ei välttämättä ole ajantasalla. Ohjeet muuttuvat Suomessa ja Norjassa eri tahdissa ja hieman eri perustein. 

Mukavia vaelluksia! 

 

Päiväretket Pohjois-Norjassa

Pohjois-Norjan päiväretkien reitistö on vertaansa vailla. Yksin Lyngenfjordin alueella on toista sataa päiväretkikohdetta, enemmän tai vähemmän merkattuja reittejä. Löydät esitteemme näistä reiteistä sivun alaosasta. Covid-19 pandemian vuoksi reiteillä tulee noudattaa tavanomaista parempaa hygieniaa mutta muuten päiväretkien reiteillä ei tällä hetkellä ole rajoituksia pandemian vuoksi.  

Kaikilla nuotio- ja taukopaikoilla tulee noudattaa hyvää hygieniaa ja suositusten mukaisia etäisyyksiä toisiin retkeilijöihin. Käytä reilusti käsidesiä ja puhdistuspyyhkeitä niin ulko- kuin sisätiloissakin. Lyhyillä päiväretkillä ota huomioon, että monet käymälät ovat suljettuina niin tienvarsien levikkeillä kuin maastossakin. Maastossa muista huolehtia roskasi mukaasi, myös puskasta! 

Varaus- ja autiotuvat

DNT tuvilla on otettu käyttöön monia rajoituksia Covid-19 viruksen leviämisen rajaamiseksi. Majoituskapasiteettia on rajattu ja valvontaa lisätty. Varaukset tulee aina tehdä etukäteen ja päivävierailut sekä mökkien välittömässä läheisyydessä telttailu ovat kiellettyjä.

Avoinna olevat tuvat löytyvät Troms Turlagin sivulta https://troms.dnt.no/artikler/nyheter/20853-troms-turlag-apner-for-overnatting-pa-enkelte-hytter/

DNT säännöt kaikille tuville:
- mikäli sinulla on mitään hengitystieinfektioon viittaavia oireita, lieviäkään, älä vieraile tuvilla.
- yhden metrin turvaväli tulee pitää muihin vierailijoihin koko ajan
- seuraa tupakohtaisia siivous- ja hygieniaohjeita ja noudata tupavahdin ohjeita
- suunnittele reittisi etukäteen, tuvat on varattava ennen matkaa
- huolehdi hygieniasta; käytä käsidesiä ja desinfioivia pyyhkeitä, pese kädet usein saippualla, vältä turhaa pintojen koskettelua, kuljeta mukanasi oma roskapussi, jossa kuljetat roskasi pois tuvalta.
- jokainen on vastuussa viruksen leviämisen estämisestä

 

Troms Turlag tuvat 

  1. Tuvat ovat käytössä vain viikonloppuisin (pe-su). Ne ovat kokonaan suljettu maanantaista torstaihin.
  2. Päiväkäynnit ja telttailu tupien alueella ei ole sallittua.
  3. Tupapaikat on varattava sähköpostitse: [email protected] ja oleskelu maksetaan Vipps / Paypalilla ennen matkan alkamista. Varaus ja maksu ovat voimassa koko viikonlopun (pe-su). Hinnat löytyvät osoitteesta https://troms.dnt.no/betaling/ Varausviestissä kirjoita kaikkien ryhmän jäsenten nimet, vastuullisen henkilön nimi ja jäsennumerosi (Suomen Latu, STF tai DNT) kirjoita varausviesti norjaksi tai englanniksi.
  4. Ovet on lukittu koodiavaimella. Saat koodin, kun TT on vastaanottanut maksun. Ulkovessat on suljettu tavallisella TT avaimella, sinun tulee lunastaa se itsellesi jostakin näistä paikoista: https://troms.dnt.no/key/
  5. Vain puolet mökin vuoteista voi varata. Rajoitusta ei sovelleta, jos kaikki vieraat kuuluvat samaan talouteen.
  6. Jokaisella tulee olla mukana omat liinavaatteet ja tyynynpäällinen
  7. Mikäli tuvalle tulee henkilöitä, jotka eivät ole tehneet varausta etukäteen, heidät ohjataan poistumaan.
  8. Vierailijat sitoutuvat noudattamaan TT: n tartuntojen torjuntaa koskevia ohjeita.
  9. Mikäli vierailija sairastuu kesken tupaviipymän, tulee hänet välittömästi eristää muista ja huolehtia nopeasta paluusta kotiin. Sairastapauksista tulee ilmoittaa viipymättä myös TT johtajalle: 776 85 175 tai [email protected]

Hyttien tavanomaisia ​​sääntöjä on tietenkin myös noudatettava. Noudattamatta jättäminen voi johtaa sakkoon.

 

Sairastuminen vaelluksella

Ennen lähtöä vaellukselle, mieti miten toimit, mikäli joku seurueestasi sairastuu. On myös hyvä miettiä, miten oman ryhmän välillä estetään viruksen leviäminen. Noudata viranomaisten ohjeita myös erämaassa.

Suomen hätänumero on 112 ja Norjassa yleinen hätänumero on 113. Kumpaankin löytyy myös älypuhelimissa toimiva sovellus, joka kannattaa ladata ennen vaelluksille lähtöä. Muista, että vaellusreiteillä ei aina ole matkapuhelinverkkoa. 

...